Loppet

Simningen

Längst fram i starten träffar jag på några gamla eller ja, rättare sagt före detta simkompisar. Vi pratar ihop oss. Vi bestämmer oss för att försöka hänga ihop under simningen. Vi har alla bestämt att inte gå för hårt utan mata tanken om en lång dag. Känns bra, jag vet att de är starka simmare. I mitt huvud har jag ett av mina mantran för dagen ”Håll dig kall Emma”. Jag vet att min simform är väldigt bra.

På ett sätt är faktiskt min utveckling i vattnet det jag är mest stolt och över. Jag har fasen gått och blivit långdistanser i crawl på gamla dagar. Inte illa för en gammal bröstsimssprinter. Många tänker att jag har haft superlätt det med simningen och man förväntar sig att jag ska vara bäst.

Alltså jag har varit sprinter i bassäng. Mina huvuddistanser var 50 och 100 meter. Bröstsim dessutom. Det är som att man skulle ställa Usain Bolt på en en startlinje på 10 000 m och räkna med att han ska vara bästa bara för att han kan springa. Lägg där till att jag simmade inte 10 ggr per år från det att jag slutade fram till Kalmar förra året. Det är det sista året jag har simmat kontinuerligt igen.

Såklart har jag stora fördelar över att ha simmat 20 år av mitt liv, det är inte det jag säger. Men de mentala hindren har varit extremt stora. Jag är så himla glad och stolt att jag besegrat dem.

Havet låg spegelblankt. Inte till min fördel då jag är bättre i tuffa förhållanden men en chans att göra en fin tid.

Under sommaren har jag gjort flera simningar under 50 minuter på Ironmandistansen i sämre förhållanden än de i Kalmar. Men de gångerna har jag varit trött och inte haft 18 mil på cykel och en maraton efteråt. Min plan var 52 minuter.

I starten kommer jag loss fint. Har full koll på Ted Molin och Tony Lennartsson som jag vill få häng på. Ted vet jag var han går för då jag både tränat med honom under året och han har visat god form i öppet vatten under säsongen. Jag lägger mig på fötterna på Tony. Jag ligger sjukt bra där. Han navigerar som han inte gjort annat och jag ligger i en fart och i ett flow som passar mig perfekt och det äter ingen energi. Bestämmer mig för att ligga kvar i denna pacen. Ted sticker. Jag är på väg med. Men rösten ”håll dig kall” och en snabb titt på klockan gör att jag backar bak igen. Jag har en förträfflig resa här. Jag ska inte bränna mig. Jag och Tony kommer upp på rampen sida vid sida någon minut efter Ted.  Kollar klockan. 50 min drygt. Perfekt, jag höll plan, tom lite bättre tid men med mer energi sparat! Vet att ingen svensk tjej har simmat snabbare på en ironman så gör en highfive med mig själv för ett svenskt rekord. Det ger mig energi.

T1

Gör en nästintill fläckfri växling som tar drygt två minuter. Har skorna på cykeln och det strular lite innan jag får på dem på mina kalla fötter. Men det löser sig och jag är ute snabbt på cykelbanan.

Cykling

Jag har faktiskt inte mycket minnen från cyklingen mer än att jag snabbt hittar in i tempot och det känns fint hela vägen :-)

Jag har haft ett bra cykelår. Mitt första där jag tränat cykel strukturerat, jag har varit utomlands många veckor under höst/vinter och vår vilket har resulterat i att jag har fått många mil i benen. Tänk att utvecklingen gått så snabbt. Jag älskar verkligen cyklingen!

Den största utmaningen för mig på cykeln har varit rädslan. Min pappa råkade ut för en jätteallvarlig cykelolycka för 6 år sedan. Han blev liggande i koma i 10 veckor och är gravt hjärnskadad sedan dess. De två första åren efter hans olycka vågade jag inte ens sitta på en vanlig cykel med fotbroms. Resan mot att cykla racer, tempo med fötterna fastspända har varit väldigt lång. Jag är fortfarande rädd varje gång jag sätter mig på en cykel!

Jag har vant mig vid att bli omkörd. Det blir ju så varje gång eftersom jag är snabb upp ur vattnet. Jag håller min energiplan hela vägen som består av en gel varje kvart. Jag belönar mig själv med en bar var sjätte mil. Vid 12 mil står min sambo och brorsa för att langa och jag hör Calle skrika att jag perfekt på plan. Det vet jag redan men det var skönt att få det bekräftat. Det var också skönt att möta dem. Henke (min sambo) skriker ”Håll dig kall” Den påminnelsen behövdes där och då. Jag var fortfarande fräsch. 

När jag kommer in efter cykeln får jag höra att jag ligger på en total 3:e plats av alla tjejer. Inklusive proffsen. Jag hade gjort en riktigt bra cykling. Jag kände dessutom att jag hade gjort en cykling som inte hade bränt så mycket på mig. 

T2

Kände direkt att benen var ok när jag sprang och hängde cykeln. Gjorde återigen en snabb växling på dryga 2 minuter.

Löpningen

Även om jag har gjort enorma framsteg i mina mått mätt vad det gäller löpningen är det min svagaste gren. Man måste ju ha en sån också :-)

Min styrka är pannbenet och förmågan att kunna nöta på. I min raceplan hade Calle noggrant poängterat att jag inte skulle öppna under 5:30 min/km. Varv två var det ok att öka men fram till dess så skulle ja hålla mig, just det, kall. Det var lättare sagt än gjort med den fantastiska publik Kalmar har. Kollade på klockan efter kilometrarna inne i stan och såg att jag låg i 4:45 tempo. Fasen jag hade gått på den!! Drog ner på tempot och ju längre jag kom ut på löparbanan på det första varvet desto mer kände jag av min första mentala svacka. Jag ville inte mer. Jag planerade mitt avhopp från banan. Jag funderade på var jag skulle stanna. Hos min sambo skulle inte funka. Han är utbildad idrottspsykolog, han skulle köra precis all teorier för att få mig att fortsätta. Jag kunde inte stanna hos min bror. Han har varit hård hockeytränare och skulle vrålande få mig att fortsätta. Det var då jag såg lösningen. Min allra bästa vän Marie uppenbarade sig. Där stod hon med en skylt. Hon hade alltså åkt från Helsingborg på morgonen för att heja på mig. Jag blev tårögd. Marie skulle förstå att jag ville bryta. Hon skulle lägga armen om mina axlar och säga till mig ”Nu skiter vi i det här, vi går och fikar” Jag tänkte att det var ändå rättvist att hon fick se mig springa ett varv eftersom hon åkt så långt. Andra varvningen då bryter jag. Fair!

Jag fantiserade om min och Maries fika. En gokaffe och en stor fet kanelbulle. Det var det jag skulle ta! Eller kanske en chokladboll? När jag kom in för varvning så kändes benen helt plötsligt pigga igen. Jag ville fasen uppleva löpningen genom stan en sista gång. I mitt huvud just där och då så var det här min sista Ironman så då tänkte jag faktiskt att jag kunde unna mig själv jublet en gång till. Sen fick det vara bra!

Kollade på klockan efter en bit ut från stan igen och såg att jag precis sprungit halava maran. Men vad fasen, det var ju bara 21 km kvar till målgång. Jag sprang fortfarande, i ett rätt hyggligt tempo. 21 km, det har jag ju gjort nästa varje vecka i ett år. En gång till löser jag. Tryckte lite extra energi och sen seglade jag på känslan över att få komma i mål. Nu var fikakänslan som bortblåst och ersatt av den röda mattan som florerat i mitt huvud hela året. Jag får en grym pepp av min familj, vänner och Calle som coachar mig helt perfekt. När det är 8 km kvar skriker han, ”Emma, nu får du springa så snabbt du kan” Äntligen tänkte jag, skrattade och visste att jag inte hade ett uns kvar för ökning. I samma veva blir jag omsprungen av Tina som tävlar i samma klass som mig. Jag visste att jag halkade i samma sekund ner från 2:a till 3:e plats. En utomjordisk stark tjej från Schweiz hade passerat mig redan på cyklingen. Fan också, vi har bara två slotar till Hawaii for det igenom mitt huvud. Jag har aldrig varit en person som har lagt energi på mina konkurrenter. Kan inte påverka dem i alla fall.  Jag behöver all energi jag kan få åt mig och mitt lopp. Just där och kändes det lite tungt men efter bara någon minut bestämmer jag mig. Jag ska fasen upp på prispallen. Jag ska inte missa medaljplaceringen!

Jag skriker till Calle att jag vill ha reda på hur långt det är bak. Jag får till svar, ”Emma du behöver inte bry dig bakåt. Men du är mycket närmare 10-timmarsstrecket än 10.30” Va? Vad sa han? Att jag var nära 10 h, det måste ju betyda att jag sprungit på rätt hyfsat ändå.

Sista tre kilometrarna är benen galet trötta. Jag håller mig springande. Vågar inte stanna i vätskekontrollerna. Rädd för att inte kunna springa igen.

 

Jag tar ett djupt andetag innan jag springer in i stan för att möta alla människor igen. Jag har gjort det, jag har klarat min andra Ironman. Jag har gjort på en tid som inte borde vara möjlig.

 

Jag var beredd på att inte känna lika mycket den här gången som jag gjorde första gången. Men det brister för mig redan när det är 500 meter kvar.  Med tårarna sprutande springer jag igenom upploppet och är så sjukt lycklig!